GÖKYÜZÜNDE NELER OLUYOR ? !

Güneş ve ay tutulmaları'nın çok sık yaşandığı bir yılı geride bıraktık. İçinde bulunduğumuz 2019 yılında da yine bu tutulmalara şahit olduk ve olacağız. Gök olayları günlük yaşantımızı, doğa olaylarını hatta davranışlarımızı bile etkiliyor. Nasıl mı? Kainat 4 unsur üzerine yaratılmıştır: Hava, Ateş, Toprak ve Su. İnsan vücudu da aynı elementlerden oluşur: Topraktan yaratıldık, vücudumuzun %60 kadarı kan yani sudur. Ateş, öfkemizi ve vücut ısısını ifade eder, hava ise aldığımız nefes, hevâ yani heves ve isteklerimiz, nefsimizdir.

Her şey bir enerjidir aslında. Kuantum fiziğine göre varlıklar, enerjinin maddeye dönüşmüş halidir. Her varlık, içinde bir enerji taşır. Düşünsenize, enerjimiz olmasa hareket edemeyiz. Bu nedenle bir akış içinde olan enerji, bu dört unsur arasındaki etkileşimi de beraberinde getirir. Ay'ın etkisiyle denizde meydana gelen met-cezir yani gelgit olayları, buna güzel bir örnektir. Gökteki gezegenlerde öyle güçlü bir enerji vardır ki dünyamızı etkileyebilmektedir. Dünyadaki ve ülkemizdeki büyük depremlerin ay ve güneş tutulmalarından hemen sonra meydana gelmesi de dikkat çekicidir. 17 Ağustos depremi malesef ülkemizden de izlenebilen bir güneş tutulmasından bir kaç gün sonra olmuştu.

İnsanoğlu da bu evrenin bir parçası ve doğa olaylarından, gökyüzündeki hareketlilikten ister istemez etkileniyor. Hem psikolojik hem fizyolojik olarak... Yağmurlu havalarda kendimizi daha karamsar hissederiz. Güneşli havada ise daha neşeli. Hassas insanlar veya romatizmalılar yağmur yağacağını önceden hisseder. Kuzey Avrupada yaşayan insanlar güneşi az gördüğü için sarışındır ve beyaz ırkı temsil eder. Bu durum karakterlerine de yansır, özellikle İngilizler soğuk insanlar olarak bilinir. Afrikadaki zenciler ise siyah tenli ama bir o kadar da güler yüzlü sıcak insanlardır. Uzağa gitmeye gerek yok: Ülkemizde de insan fiziği ve karakterleri coğrafyaya, iklime göre değişir. Karadeniz insanı o bölgenin denizi ve rüzgârı gibi hareketlidir, coşkundur, horon teper, fıkır fıkırdır. Aynı hareketliliği soğuk kışların hüküm sürdüğü Doğu Anadolu'da göremezsiniz. Halkoyunları da ağır aksak, sakindir. Ege'den Akdenize oradan da Güney Doğu Anadoluya inerseniz, bu yöre insanının da daha güleç yüzlü, konuşkan, iklimi gibi sıcak kanlı olduğunu görürsünüz.

Bu bilgileri niye verdik? Gökyüzü ile yeryüzü arasında yani gezegenlerle dünya arasında, bir bütünün parçaları olarak sıkı bir ilgi olduğunu anlatmak için. Bundan sonraki yazılarımızda gökyüzünün insanoğlunu nasıl etkilediğine hatta karakterimize, fizik ve psikolojimize bile yön verdiğine değineceğiz. Şimdilik hoşçakalın, sağlıcakla kalın...